הרפואה האיורוודית מקורה בהודו והיא פועלת מתוך מטרה לאזן את גופו של האדם. הרפואה עושה שימוש באמצעים שונים על מנת להגיע לאיזון ובניהם ניקוי הגוף, צמחי מרפא, המלצות לאורח חיים בריא והתאמת תזונה לאדם עצמו.
איזון הגוף
איזון הגוף הוא הקו המנחה ברפואת האיורוודה. האיזון יכול לטפל בבעיות בריאותיות, הוא יכול להקל על מצבים נפשיים ושמירה על איזון כשהאדם במיטבו תעזור לו להישאר במצב זה. האיזון נעשה בצורות שונות כאשר ישנם כללים אותם מכילים על כל המטופלים וישנן המלצות אותן נותנים באופן ספציפי למטופל לאחר אבחון שלו. את האבחון מבצעים בעזרת תשאול, בדיקות פיזיולוגיות של דופק, ציפורניים, לשון ובדיקות מעבדה. בסופו של האבחון יכול המטפל להתאים למטופל את הטיפול הנכון עבורו ולהמליץ לו על תזונה שתשפר את מצבו.
כללי אכילה
תזונה איורוודית טבעית אינה מתייחסת למה מותר ומה אסור לאכול. האיורוודה רואה את האדם כגוף ונפש אשר קשורים זה בזה ועל כן היא מתייחסת לאוכל כסיפוק גופני ונפשי כאחד. מעבר לכך שבטיפול נותן המטפל לכל אחד את המלצות התזונה הרצויות לו לפי האבחון, ישנם מספר כללי תזונה עליהם ממליצה האיורוודה:
- התרכזות באכילה – יש להתרכז בזמן האכילה בפעולת האכילה ולא בכל פעולה אחרת. לכן, יש להימנע מפעולות נוספות כמו צפיה בטלוויזיה, קריאה ואפילו שיחה תוך כדי אכילה.
- שעות האכילה – האיורוודה ממליצה לאכול מעט בבוקר (אם בכלל) ואת הארוחה המרכזית של היום לאכול בשעות הצהריים המוקדמות. נוסף לכך, ההמלצה היא שלא לאכול לאחר השקיעה בשל הפחתה בפעילות העיכול בשעות אלו.
התאמת התזונה לאדם
ישנם מספר "טיפוסים" של אנשים ולכל סוג מתאימה תזונה אחרת. על מנת ליהנות מתזונה איורוודית טבעית יש קודם כל לעבור אבחון ולאחריו יעניק המטפל המלצות תזונה. האנשים יכולים להיות טיפוס "ואטה", טיפוס "פיטה" וטיפוס "קאפה". התאמת התזנה תסייע להתגבר על קשיים בחיים ומניעת מחלות.
ואטה – טיפוס זה הוא של אנשים עייפים אשר פעמים רבות סובלים מבעיות כרוניות. לאנשים אלו מומלץ לאכול מזון מבושל, להוסיף שמן זית ולהימנע ממשקאות תוססים וקפאין.
פיטה – טיפוס של אנשים חלשים אשר עלולים לסבול מתופעות כמו צרבת ואולקוס במקרים של חוסר איזון. מזון מומלץ לאנשים אלו יהיה חלב, מזונות מבושלים ופירות מתוקים כמו בננה וצימוקים.
קאפה – סוגי אנשים אלה הם חזקים אשר נוטים לסבול מעודף משקל וסכרת. איזון של טיפוסי קאפה יעשה בהמלצה על ארוחות קטנות, הוספת ירקות לתזונה, עדשים, מזון מלא והימנעות מגבינות שמנות.